Kasteeltuin en park

Tijdens uw bezoek waant u zich terug in de middeleeuwen. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door paden en dreven.


Het kasteel heeft een dubbele omwalling en de dreven zijn omringd met populieren, eiken en rode beuken.

Koetsenmuseum

In de bijgebouwen en voormalige stallen is een belangrijke en charmante koetsenverzameling ondergebracht.


Als onderdeel van de gegidste wandeling kan u hier een dertigtal koetsen en een uitgebreide collectie zadels en tuigen bezichtigen.

Het Graafschap

Het Graafschap is het omliggende landgoed van het Kasteel van Bornem, oftewel het kasteeldomein Marnix de Sainte Aldegonde.


Poëtisch, sfeervol en verrassend... een ongerept en uiterst gevarieerd landschap doorsneden met wandelpaden. Stukken bos worden afgewisseld met velden en weides waar u met wat geluk ook wel eens een eekhoorn of een ree kunt spotten en kan genieten van de talrijke watervogels. Geniet van de stilte die enkel verbroken wordt door het gefluit van de talloze vogels en enkele fazanten die verschrikt opfladderen.

De Oude Schelde

De Oude Schelde is een 6 km lange zijarm van de Schelde met een oppervlakte van 115 ha. In de 13e eeuw werd dit deel afgesneden omdat de Schelde over die afstand in de bedding van de Durme is gaan vloeien.


Tot 1950 werd de Oude Schelde nog bevaren door kleine schepen. Het Sas van Bornem is een afwateringssluis tussen de Oude Schelde en de Schelde tegenover Temse. Het is op één na het oudste waterbouwkundige monument in België. Het dateert uit 1592.


De Oude Schelde is gekend als een waar paradijs voor vissers die verenigd zijn in "De Oude Scheldevrienden".

De eendenkooi

In historische bronnen is er al in 1318 sprake van een aanzienlijke eendenvangst te Bornem waarvoor een grote vanginstallatie of eendenkooi nodig was. De eendenkooi te Bornem maakt deel uit van het kasteeldomein Marnix de Sainte Aldegonde. De eendenkooi werd meermaals uitgebreid en verbeterd wat resulteerde in zeven vangpijpen, drie ten noorden en vier ten zuiden van de Oude Schelde.


In samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Kempens Landschap ondergaat dit uniek stuk erfgoed momenteel een grondige renovatie en zal in de toekomst ook toegankelijk gesteld worden voor het publiek.